tisdag 30 november 2010

Skåne: Lund norrut - Fäladstorget

torget på Norra Fäladen i Lund.

Tusse och världen
 27/11 2010: På Fäladstorget på Norra Fäladen har det öppnat ett café vid gallerian, Café. Sitter vid fönstret, ser ut över torget, och dricker en cappuccino. Ena sidan av torget domineras av Sankt Hans kyrka. Mot kyrkväggen kan jag se att det börjar snöa friskt. Bänkarna på torget är upptagna av snö. Mitt på torget i snöyran står julgranen. I ett träd i trädgången påminner ett fågelbo om den sommar som varit. Tusse var en katt som bodde på torget, omtyckt av alla. Efter det han blev överkörd blev han huggen i sten och ligger och betraktar världen. Norra delen av världen är snötäckt. Tecken på vargavinter? Det är bara november. Hemma sitter höstlöven fortfarande kvar på äppelträdet. Jag är redan trött på vintern.

Fler bilder och dagboken finns på min sida om Fäladstorget.

söndag 28 november 2010

Skåne: Skäralid på Söderåsen

en välkänd sprickdal i Söderåsen med rasbranter och vacker skog.

Skäralid
25/7 2010: Buss till Skäralid vid Söderåsens nationalpark. Besöker naturum där det visas en utställning om naturen i nationalparken och fina trädbilder. Vid Skärdammen står folk och funderar på vägvalen. Går 'branta' trappan upp till norra sidan av dalgången. Njuter som vanligt av den mjukt gröna bokskogen. Fortsätter utmed kanten av dalens branta sida. Den mest kända platsen är nog Kopparhatten. Hit kan man komma med bil. En ramp gör utsikten tillgänglig för rullstolsburna. För det är en utsikt värd att se. Går sedan Offavägen ner till Skärån i dalbottnen. Rasbranter kantar dalen. Äter medhavd lunch, festar till det med lite vin. Tar blå spåret utmed ån till Korsskär. Stigen är här knölig, korsar ån på bro, först spångat sedan en helt stenig stig utmed rasbrant. Byter sida igen för att kämpa upp till Liagården, med raststuga, vindskydd, pump, och eldstad. Det går att övernatta i stugan, finns britsar men inga madrasser/filtar vad jag kan se. Återvänder på blå spåret mot Skäralid utmed södra sidan av dalen, stig, grusväg, stig. Finns några fina utsiktspunkter, den kända är den hisnande klippavsatsen Hjortsprånget. Utsiktsmässigt tycker jag de längre upp är bättre. Bär brant ner till Skärdammen. Tar en öl och halloncanapé i restaurangen i väntan på bussen.

Bilder och dagbok finns på min sida om Skäralid

fredag 26 november 2010

Skåne: Skånejul på Hässleholmsgården


hushållingssällskapets årliga julmarknad "Skånejul" 18-21 november på Hässleholmsgården, gården som gett namn åt staden Hässleholm.

Hässleholmsgården

21/11 2010: Tar tåget till Hässleholm. Går i lätt regn till Hässleholmsgården där hushållningssällskapet har sin årliga julmarknad "Skånejul" den 18-21 november. Fler än jag som tagit paraply och är gåendes. Parkering finns på de stora gräsytorna, än så länge rätt tomt. Kanske tidigt, kanske regnet avskräcker?

Hässleholmsgårdens, gården som gett namn åt staden, historia går tillbaka till 1500-talet. Gården består av huvudbyggnad  med flyglar, och vagnslider, stall, ladan. Dagens huvudbyggnader är från omkring 1800. Ägs av Hässleholms kommun. Här finns vandrarhem, motionsanläggning. Idag plats för julmarknad. Betalar 60 kroner i inträde och får en stämpel på handen. Går in i huvudbyggnaden, som vaktas av kraftiga tomtar i trä, julbockar av granris, och en man i folkdräkt. Tomtar, tomtar. Köper varje år en tomte. I år blir det en hustomte, kan nog behövas. Går vidare till norra flygeln, tittar in på bl.a. träslöjd. Över till södra flygeln, tittar in på bl.a. textil. Fortsätter till Fruktboden, här köper gottegrisen en marzipangris. Smörblomman säljer te. Hässleholmste, grönt o svart med blommor från trakten. Köps.  Vidare till vandrarhemsbyggnaden, där får man titta in i ett av rummen. Från köket ser man ut över minigolfbanan. I en stor sal pågår julkommersen. I Ladan finns det viktigaste, maten. Det mesta av varje, låter mig väl smaka av det som bjuds. Köper lammkorv från KA lantbruk. Smakar hallonglögg från Hallongården, smakar inte så dumt, men föredrar "riktig" vara. Hungrig, trots småätandet, i den tillfälliga kaffestugan som drivs av Vildrosor & Höns äts tre danska snittar.

Fäller upp paraplyet och går under järnvägen till Grönängsskolan. För femtio år sedan i år började jag i skolan här. Huset är sig likt, på skolgården finns idag lekplats. Går till stationen och tåg hem. En kopp Hässleholmste, marzipangris, komjak tillsammans med hustomten avslutar en trevlig dag.

Bilder och dagbok finns på min sida Skånejul på Hässleholmsgården

onsdag 24 november 2010

Skåne: Lund norrut - La Strada

en promenad där jag studerar La Stradas förfall och platsen för Max IV.

Anförande
20/11 2010: Promenerar över Klosterängsvägen, en råka promenerar med mig. Går under E22an till La Strada, f.d. skola, restaurang, vandrarhem. Sedan många år öde och under ständigt förfall. Skräpigt, trasiga fönster, därinne flagnar och rasar det. Provisoriskt ditsatta skivor för fönster och dörrar är borta. På vägen vid Brunnshögs gård intill La Strada står sedan en tid en bil, en Ford. Bit för bit har delar försvunnit och den har demolerats. På åkern norr om Brunnshög ska synkrotronljusanläggningen MaxIV börja byggas på måndag med pompa och ståt. Redskap står redo. Bygget är känsligt för vibrationen, ett fundament har gjutits för att studera vibrationerna från E22an intill. Sägs inte vara något problem. På fundamentet är ett podium, reklamskylt, och tält inför byggstarten. Jag tjuvstartar bygget, gör en liten grop i leran. Går upp på podiet och håller ett anförande. Möts av skränande jubel, en flock kajor lyfter. Går till sist till min märgelgrav för en stunds stillhet.

söndag 21 november 2010

Skåne: Landskapsparken vid Övedskloster

restaurerade våtmarker och parkområden. Går via Kungastigen till Schweizerhuset, tillbaka på Filosofiska gången.

Evighetsträd
13/11 2010: Ställer bilen på parkeringen vid den mäktiga allén utanför Övedskloster, vid nordöstra hörnet av Vombsjön. Går genom slottsparken, på en bro över en bäck, till ängarna söder om slottet. In till ängarna är en gångrist. Följer bäcken österut till en gångrist. Här står en skylt "Kungastigen". Karl XV lär ha gått här, därav namnet. Nu går jag här. Kanske förbi samma gamla träd, några märkta som evighetsträd. Titta! Inne i grandungen står de vita hjortarna. Enligt en kvinna jag träffade tidigare är de nyfikna. Kanske en bild? Nähä, snabbt försvinner de. De är inte nyfikna på mig. Kommer in i bokskog. Stigval, vänster höger? Den till höger går uppför, gissar på den. Jag ska till Schweizerhuset. Svänger vänster vid stigkorsning, en skylt pekar "Kungastigen" varifrån jag kom. Ung rätt tät skog. Mellan stammarna ser jag snart ett litet trähus. Schweizehuset, byggt i mitten av 1800-talet med snirkliga detaljer och text med sirliga bokstäver ovanför dörren. Varför det heter så? Kanske för att det liknar en alphydda med utsikt över en dalgång? I detta fall över Vombsjön om inte träd varit i vägen. Lär ha funnits en utsiktsgata. Det blir min kaffestuga. Fortsätter stigen, nedanför är Vombsjön lite upprörd av vinden. Kommer fram till landsvägen till Gårdstånga. På en parkeringsficka står en bil. En man i fiskarbyxor och med tom håv kommer. Ser butter ut. Vågar inte fråga om fiskelyckan. Återvänder, viker av in på "Filosofiska gången. Skyltat. Lövströdd stig i bokskog, nedanför är banvallen efter en järnväg vid Vomsbjsöns kant. Passerar nedanför Schweizerhuset, några evighetsträd och döda trädstammar. Mums för småkryp. Årtal är inristade i barken på ett träd. Q.G. 1937,  C.S. 17/3 1753, tycker jag det står, är det möjligt?   Kommer ut på Kungastigen där jag tidigare hade ett stigval. Inga vita hjortar syns till. Vid Kungastigens början går jag ner mot Vombsjön. Där står ett ståtligt och vackert evighetsträd. Skymning, dags att köra hem.

lördag 20 november 2010

Skåne: Slott - ljusfest på Sofiero

Gustav VIs forna slott norr om Helsingborg med vacker park och berömd rhododendronravin.

Sofiero slott
7/11 2010: Helgen 6-7 november är det ljusfest på Sofiero slott. Tåg till Helsingborg. Äter god Lasagne på restaurang Marconi på Drottninggatan. Buss till Sofiero slott. Mörkret lägrar sig. Marschaller kantar gångarna, mängder av marschaller. Delar av slottet är upplyst. Går till rhododendronravinen mot Öresund. Enligt vad jag läst i reklamen så ska den vara upplyst. Beckmörkt. Besviken. Frågar, "nä den ska inte vara upplyst". Går runt i parken. Träd är upplysta. Gräsmatta röd. Häck belyst med sidoljus. Fullt med folk i orangeriet som är medelhavsinspirerat bl.a. med keramik. Fullt även i vinhuset där det visas porslin. Tittar in i trädgårdshandeln. Utanför är en balja vatten med äpplen och marschaller. Man kan värma sig vid eldar, och grilla marsh mallows. Vid Dammen är en installation med ljus, rök, och musik. Vid ingången är äkta mattor i form av ljusprojektioner. Tar kaffe och kaka i cafeet. Åker sedan hemåt. Två polisbilar står vid Knutpunkten i Helsingborg, men det är lugnt, inget firande. Misstänker att Malmö FF har vunnit fotbollsallsvenskan före Helsingborg.

Bilder och dagbok kommer i framtiden på min sida om Skånska slott

torsdag 18 november 2010

Släkten: Alla helgons dag

den årliga vandringen på begravningsplatsen i Hässleholm.
Minneslunden

6/11 2010: Tåg till Hässleholm. Går förbi barndomens gata, Mellankullagatan. Backen är demolerad av en ny parkering och ett nybygge till skolan. Dricker kaffe hos släkten innan vi kör till begravningsplatsen. Går rundan förbi föräldrars gravar. Sedan förbi bollarna. Runt dammen flammar marschaller. Alla gravljus ger stämning. Minneslunden är full med ljus och skugglika figurer. Släkten kör hem, jag går sakta genom staden, förbi kyrkan, och våren på Stortorget.

Bilder och dagbok finns på min sida om Alla helgons dag.

tisdag 16 november 2010

Skåne: Fornminnen - Beritzholm

en medeltida borg  som revs på 1530-talet. Idag finns kullar och rester av vallgraven. Ligger vid Bjärsjölagård.

Beritzholm
31/10 2010: Strax innan Bjärsjölagårds slott, när man kommer från byn Bjärsjölagård, står en skylt "Beritzholm" som pekar norrut in på en grusväg. Kör in, ställer bilen framför kalkugnsruinen Adam och Eva. Förr fanns ett kalkbrott i närheten. Ugnarna står kvar, men byggnaden är borta. Det går en smal grusväg norrut. Jag går på den förbi kostallar, det är färistor på vägen, som är gyttjig efter regn. Det är cirka en kilometers vandring på grusvägen fram till ekdungen med resterna av Beritzholm. Området är inhägnat, en gångrist leder in. Borgen nämns första gången 1363, och var säte för ofta illa omtyckta fogdar. Borgen stormades av upproriska bönder, borgen raserades efter hand. På 1500-talet användes den som stenbrott till bygget av Svaneholms slott. Borgen låg på en holme i en idag torrlagd sjö. Holmen delades av en vallgrav i två kullar. Runtom löper en vallgrav. På några ställen ligger sten, kanske rester av murarna. På kullarna är några fördjupningar. Äter min medhavda matsäck sittandes på en sten, funderar på hur livet kunde varit här. Så annorlunda mot vårt idag. På ena sidan är en skog, med en stätta in. Mellan skogen och vallgraven är en sorts platå. En fridfull och något avsides plats. Nog inte många som hittar hit. Går tillbaka och kör hemåt. Stannar till vid Sjögårdens kaffestuga vid norra Vombsjön. Därinne är det födelsedagsfirande. Sätter mig avsides i ett hörn med kaffe och Margaretabakelse. Kör hem när skymningen faller, det är normaltid igen och tidig solnedgång.

I väntan på min sida om Beritzholm så titta in på min sida om andra fornminnen i Skåne

måndag 15 november 2010

Katter - om att räfsa löv

Grannens katt
30/10 2010: Dags att räfsa löv. När Felisia levde hjälpte hon till. Jag räfsade ihop, hon räfsade isär. Grannens katt dyker upp. Förr var hon avvaktande mot mig, sedan jag passade henne har vi blivit de bästa vänner. Hon hjälper glatt till. Vart tog hon vägen? Dörren är öppen, hittar henne bakom soffan. Ut med dig! Stänger till dörren, en liten springa bara. Fortsätter med löven. Vart tog hon vägen? Det är inte möjligt! Jodå. Att en katt kan göra sig så smal. Öppnar dörren, ut far katten och upp i äppleträdet så att höstlöven yr.  Hon tittar ner på mig. "Så roligt vi har" tycks hon säga.

Mer om katter på min sida om katten Felisia och kattbildsgalleriet.

söndag 14 november 2010

Skåne: Dalby hage

skogspartierna Söderskog, som är nationalpark, och Norreskog med mellanliggande betesmarker vid Dalby.

Dalby Norreskog
30/10 2010: "Varning för halka" står det. De blöta höstlövsdekorerade spångarna kan vara hala. Man har grusat. Går stigen genom söderskogen, och sedan över en gångrist ut på hagen norr om nationalparken. Hagen är som en gräsmatta. I en hage intill betar hästar. Korsar hagen fram till Norreskog. Kliver över en stätta till en gata som delar skogen. Blött och knöligt, kommer fram till en skogsväg. En gångrist tar mig in en bokskog. Detta är platsen där jag dricker mitt kaffe. Korsar sedan gatan, här är en mer risig skog. Ett rastbord har nog inte använts på länge. Går stigen till västra delen, där en gångrist tar mig ut under ekar till betesmarken. Det är en hel del som är ute och rör på sig. En bäck korsar betesmarken. Hoppar på stenar över den. Strosar tillbaka genom söderskogen. Tittar till bäcken som rinner genom skogen, höstlöven inramar den. Går den handikappanpassade slingan till parkeringen. Hoppsan! Jag slår nästan en rova. Halkvarningen är befogad.

Tidigare bilder och dagboksblad om Dalby hage