söndag 28 augusti 2011

Skåne: Lund norrut - Klosterängshöjden

Schaktmassedeponiområde i nordost intill E22. Omvandlas efterhand till friluftsområde. Från högsta punkterna har man utsikt över nejden.

Påfågelöga på kardvädd
Flora 2011: Under juli - augusti 2011 gick jag några gånger grusgången upp till tjurarna och studerade vad som växte längs gången. En hel del intressant och för mig okänt. Jag har försökt artbestämma men kan ha gjort fel. Korrigera mig gärna där jag gjort fel eller jag inte vet. Hoppas man slår slänterna så att de inte växer igen.



Läs mer om och se på bilder från Klosterängshöjden

lördag 27 augusti 2011

Biblioteket

Sarek - Färder och iakttagelser i fjällen mellan luleälvarna, Svante Lundgren, utgiven 1946.


Går till stadsbiblioteket i Lund för att låna boken, annars är det antikvariat som gäller eftersom den är utgiven 1946. Den står inte framme, måste be bibliotekarien att hämta den från magasinet. Hon verkar bli glad för det. Sätter mig i Martas café med en Brämhults färskpressade morotsjuice och en skinksmörgås, och bläddrar i boken. Det är en underbar bok om Sareks nationalpark, fina svartvita fotografier och välskriven i en lugnt berättande ton, inte beskrivande, eller hurtig som en del av dagens skildringar. Man får den rätta fjällvandrarkänslan, jag känner igen miljöer och känslor. Utrustningen är idag modernare, men i princip samma. Fjällen är desamma, men glaciärer och vegetation ändras med klimatet. Två bilder visar Mikkaglaciärens kraftiga tillbakagång på 40 år, redan då minskade glaciärerna. Idag måste fjällkartorna göras om då glaciärerna har blivit mindre eller försvunnit på senare tid.

Läs mer om mitt bibliotek.

fredag 26 augusti 2011

Kattbilder

Ett antal kattbilder 

Hamburg
Södra Ugglarp - en katt vid skeppssättningen vid gården i Södra Ugglarp öster om Lund.
Västra Strö - fick följe av en sällskaplig katt vid ett besök vid runstenen i Västra Strö monumentet.
Trädgården - genom trädgårdsdörren tittar en nyinflyttad katt undrande på mig. Vän eller fiende?
Teckomatorp - hämtar G och Z på stationen. En katt följer våra förehavanden.
Finstorp - på Söderåsens sydsluttning satt denna halta katt vid fiskedammen.
Hamburg - under en promenad från botaniska trädgården i Hamburg fick jag sällskap med denna sällskapliga katt.

Se mitt galleri av kattbilder

onsdag 24 augusti 2011

Skåne: Söderåsen - Skäralid

en välkänd sprickdal i Söderåsen med Skärån, utsikter, rasbranter och vacker skog.

Kopparhatten
16 juli 2011: Vad ska man visa i Skåne för ett holländskt par? Från detta platta land. Något berg? De har själva förslaget, Skäralid. Kör dit. Går den korta rundan, upp för den branta trappan. De är unga och studsar upp, den gamle lyckas hänga med. Genom bokskogen, förbi utsikten 'Rårödspågen'. Det stupar brant. Rårödspågen var enligt sägnen en pojke som ramlade ner just här. Där kroppen slog ner sprang en källa upp. Vi beundrar utsikten från Kopparhatten, går Offavägen ner till Skärån, där fikat intas. Vandrar tillbaka till Skärdammen utmed ån, mycket spångat. Passerar källan som sprang upp efter Rårödspågen, vattnet är drickbart. Vet inte om mina holländska besökare är så imponerade, han är en hängiven Sarekvandrare. Jämförelsen haltar....

Läs mer och se bilder på sidan om Skäralid

söndag 21 augusti 2011

Skåne: Sofiero slott

strax norr om Helsingborg. Kung Gustav VI Adolfs sommarslott. Känt för sin slottsträdgård med rhododendronsamling. Utställningar, evenemang, restaurang.

Sofiero slott
7 november 2010: Sofiero ljusfest
Tåg till Helsingborg. Äter god Lasagne på restaurang Marconi på Drottninggatan. Buss till Sofiero slott. Mörkret lägrar sig. Marschaller kantar gångarna, mängder av marschaller. Delar av slottet är upplyst. Går till rhododendronravinen mot Öresund. Enligt vad jag läst i reklamen så ska den vara upplyst. Beckmörkt. Besviken. Frågar, "nä den ska inte vara upplyst". Går runt i parken. Träd är upplysta. Gräsmatta röd. Häck belyst med sidoljus. Fullt med folk i orangeriet som är medelhavsinspirerat bl.a. med keramik. Fullt även i vinhuset där det visas porslin.......

18 maj 2008: Sofiero classic
årlig bilutställning med fina gamla veteranbilar. Börjar med att gå och se på rhododendronravinen......

Läs mer och se bilder på sidan om Sofiero slott.

måndag 15 augusti 2011

Skåne: Beritzholm

medeltida borg som revs på 1530-talet. Idag finns kullar och rester av vallgraven. Ligger vid Bjärsjölagård.

Beritzholm
 31 oktober 2010: Strax innan Bjärsjölagårds slott, när man kommer från byn Bjärsjölagård, står en skylt "Beritzholm" som pekar norrut in på en grusväg. Kör in, ställer bilen framför kalkugnsruinern Adam och Eva. Förr fanns ett kalkbrott i närheten. Ugnarna står kvar, men byggnaden är borta. Det går en smal grusväg norrut.
Jag går förbi kostallar, det är färistor på vägen, som är gyttjig efter regn. Det är cirka en kilometers vandring på grusvägen fram till ekdungen med resterna av Beritzholm. Området är inhägnat, en gångrist leder in. Borgen nämns första gången 1363, och var säte för ofta illa omtyckta fogdar. Borgen stormades av upproriska bönder, borgen raserades efter hand. På 1500-talet användes den som stenbrott till bygget av Svaneholms slott....

Läs mer och se bilder på sidan om Beritzholm

måndag 8 augusti 2011

Skåne: Hässleholms museum

skildrar Hässleholm som transportknutpunkt och garnisonsstad. En stor samling av militärfordon. En modelljärnväg som det var på 1960-talet.

Modelljärnvägen
23 juli 2011: Tåg till Hässleholm, som sig bör när det är visning av en av Sveriges största modelljärnvägar, Hässleholms stationsområde som det såg ut på 1960-talet. Sightseeing på vägen dit, förbi Våren på Stortorget, Grönområdet Djupadal, klassiska Göingevallen som på 60-talet hade toppfotboll och HAIS-galen med världsstjärnor i friidrott. Museet ligger på Norra Kringelvägen, öppnar klockan 11. Det är också ett musem över de nerlagda garnisonerna P2 och T4. Utanför står två brobandvagnar, tror jag det heter. Inträde 50:-. Börjar med modelljärnvägen. 'Lokföraren' står beredd vid manöverbordet. Idag kör man 1960-talståg. Modellen visar stationen med husen utmed järnvägsgatan, idag är flera rivna, bl.a. fina Berns hotell. Detaljer är noggrant återskapade. På perrongen väntar tidstypiska passagerare.....

Läs mer och se bilder på min sida om Hässleholms museum