lördag 29 september 2012

Fotboll: Serieseger

Jag gratulerar HIF (Hässleholms IF) till seriesegern. Detta efter 6-0 hemma mot VMA. Nästa år ser vi fram emot spel i div 2. Första gången på snart 30 år man är bäst i stan.

lördag 22 september 2012

Trädgården

augusti 2012: Vad kan man göra när ryggen lagt av, man kan knappt gå, och man kommer inte iväg någonstans? Man kan stappla ut i trädgården och se vad som finns där. Utanför sovrumsfönstet, i rosensnåret, har en spindel haft sina nät. Den har flyttat runt, ibland efter ett skrovmål. Jag har bestämt att det är en korsspindel.

I våras köpte jag tre plantor av äpplemynta. De har tagit sig och blommar vackert. Bladen är en god krydda. Pepparmyntan sprider sig, har rensat och plockat ihop den till sin plats. Citronmelissen trivs, den är som en mindre buske. Blommar med små vita blommor. Plockar några skott för en kopp te. 



Se fler bilder från trädgården

lördag 15 september 2012

Fotboll: Höör - Hässleholms IF 0-3

HIfs andra raka förlust, 0-1 borta mot Nosaby, och seriesegern är hotad. Får minnas en tidigare seger mot toppkonkurrenten Höör.


Slut
31 augusti 2012: Höör  - HIF 0-3
Mannen i biljettluckan studerar mig en lång stund. "Är du pensionär?" frågar han. Tredje gången i år jag får den frågan när jag ska köpa en biljett. Ser jag så sliten ut? "NEJ" säger jag och betalar fullt pris, 60 kronor. Det är seriefinal borta mot Höör. För två veckar sedan var det seriefinal mot rivalen IFK i Hässleholm. Efter en spännande match vann HIF då med 2-1. Höör hoppas nog på revanch för 0-8 i Hässleholm. Jag stärker mig med en knake. Sittplatsläktaren fylls på, liksom ståplatsen vid långsidan. Det är Höör som för spelet, men HIF har som vanligt stabilt försvar, bra målvakt, och vassa kontringar. Oj, en HIFar rinner bara igenom från halva plan, med en sorts tåfjutt sätter han bollen i mål vid ena stolpen....

Läs mer och se bilder från Höör - HIF.

lördag 8 september 2012

Skåne: Trollskogen

i naturreservatet Gryteskog öster om Lund, med en mängd vridna vresiga bokar som förgrenar sig i knotiga krokiga stammar och grenar. En mutant av vanlig bok.

Vresbok i Trollskogen
18 december 2011: Förra gången, 2005, jag gick milspåret från Skryllegården till Trollskogen stannade jag till för att se på tranor i skyn. Ett steg till och min lårmuskel gick sönder. Tog två år och två inställda fjällvandringar innan det blev bra igen. Idag syns ingar tranor och muskeln håller. Efter cirka två kilometer viker jag av in i skogen. En hare studsar iväg. Det är blött, passerar förbi ett kärr, innan jag når grusvägen mellan Måryd och Torna Hällestad. Här vid vägen växer flera vresbokar. I hela området, runt naturreservatat Gryteskog, häromkring lär finnas ett tusental exemplar.  Dessa naturens konstverk med sina fördvridna stammar och grenar. Vill man köra hit går det att ställa bilen vid vägen, annars på parkeringen nära Boklunden.....

Läs mer och se bilderna från Trollskogen.

lördag 1 september 2012

Skåne: Gårdstånga kyrka

nordost om Lund, med ursprung från 1100-talet. Känd för sina unika 1600-tals träinventerier av träsnidaren Jakob Kremberg.

Altartavlan
4 december 2011: "Kyrkan" står det på en skylt. Kör in till kyrkan. Den är byggd i slutet av 1100-talet, om- och tillbyggd under åren. Den ligger vackert vid Kävlingeån. Det har precis varit förrättning med dop, och jag får tid att titta in i kyrkan medan man stänger ner efter gudstjänst och dop. Vid ingången hänger en tavla, en mängd ansikten tittar ner på mig. Börjar med att tända ett ljus i ljusbäraren vid predikstolen. ....

Läs mer och se bilderna från Gårdstånga kyrka.