måndag 29 oktober 2012

Hösthelg

Åter en vacker hösthelg, som blev blandad med trädgårdsbestyr, promenad runt Häckebergasjön, Blues i Eslöv, och filmen om Olof Palme.

Häckebergsasjön

Två dagsutflykter till den fint höstsmyckade Häckebergasjön vid foten av Romeleåsen, ena dagen en kort tur, den andra vandrade jag runt sjön.

Sjön låg spegelblank

Häckeberga slott

Utsikt från kullarna väster om sjön

Bluesfestivalen i Eslöv

Mellan turerna till Häckeberga blev det ett besök på bluesfestivalen i Eslöv.  För mer än ett halvår sedan gick laddaren till min mobil sönder, och batteriet var dåligt. Gick för att köpa ny laddare och batteri, blev utskrattad. "De där är för tre generationer sedan, finns inte längre". Fick köpa ny mobil, med en kamera i. Tog de första bilderna med den på bluesfestivalen. Musiken var betydligt bättre än bilderna. Medelåldern på publiken var rätt hög, ungefär i min ålder. Ingen återväxt bland ungdomen.

Marc, Abi, George & Martin
Blues i Eslöv

Filmen om Olof Palme

Var en kväll och såg filmen på Kino i Lund. Medelåldern var också här hög på publiken. Det var mest de som upplevde Palmetiden. Filmen var bra, någon grät, ingen gick innan alla eftertexterna rullat förbi. Mycket dokumentärt material, filmer från familjealbumet, intervjuer. Rena nostalgin för oss som upplevde den tiden. Fick ta en konjak när jag kom hem.

Biografen Kino i Lund
Folkets bio Kino

PS Olof Palme var statsministern i Sverige som blev skjuten 1986 DS


Idag blåser höstlöven bort.

söndag 28 oktober 2012

Skåne: Romeleåsen - Unos runda

efter Uno Jönsson känd vandringsprofil i Genarp. På hans 80-årsdag firades han med en markerad 8 km vandringsrunda vid Genarp.

26 februari 2012: Parkerar vid idrottsplatsen i Genarp. Går ner till bron över den överfyllda Höje å. Mountainbikecyklister far förbi vid gångristen till Allmänningen. Går stigen under trädens utsträckta grenar utmed fäladen. Rundan är här gemensam med Skåneleden. Genom granskogen, förbi de ståtliga björkarna. Jag har gått här många gånger, allt är bekant. Stigen lämnar fäladen och sluttar uppför genom skog. Gör en utflykt in i skogen till höger, där en vårvinterglad bäck porlar fram.  ....

Läs mer och se bilderna från Unos runda.

torsdag 25 oktober 2012

Resor: Tranorna i Bresewitz

en resa 7-10/10 för att skåda tranorna strax väster om ön Rügen i norra Tyskland.

Hösten är på gång. Träden vid parkeringen skiftar till höstfärger. Igår flög tranor över Klosterängshöjden på väg söderut mot Tyskland. Idag följer jag dem, kör ner till en bekant i Trelleborg. Kör som vanligt "mina" småvägar. Min bekant tar över körandet. Vi tar Stena Lines färja M/S Trelleborg över till Sassnitz. En fyra timmars blåsig överfart. Klipporna på Rügen dyker upp....

Tranor i soluppgång
Läs mer om resan och se bilderna från  Bresewitz.

måndag 22 oktober 2012

Höst

Helgen som gick bjöd på höstbestyr och vackra höstdagar.

Bosarps jär, rullstensås norr om Eslöv
Linnebjer
Lund från Klosterängshöjden
Gata i Lund
Min utekruka fick sitt höstinnehåll

fredag 19 oktober 2012

Skåne: Skryllesjön

före detta stenbrott i Skrylle öster om Lund, med liten sjön, vidsträckt utsikt, betade sluttningar.  Skridskoåkning på vintern om sjön fryser.

Fika vid Skryllesjön
29 januari 2012: Går från parkeringen vid Skryllegården på stigen, som idag är en isgata, till Skryllesjön. Jag har sällskap med barnfamiljer som ska åka pulka på slänten ner mot sjön. Sjö, knappast, mer än pöl, stor nog att åka skridsko på. Området har skapats efter det att stenbrytningen upphörde för ett antal år sedan. Från kanten har jag en vidsträckt utsikt över sjön och landskapet bortom den. På sommaren betas slänterna av får. Idag är det snötäckt, isen ligger på sjön. Jag följer den södra kanten för att runda sjön. På en avsats är en grillplats med fin vy över sjön.  ....

Läs mer och se bilder från Skryllesjön.

söndag 14 oktober 2012

Tacksägelsedagen

Idag är det Tacksägelsedagen och då pyntar man kyrkorna med produkter från årets skörd. Lunds domkyrka har anlitat konstnären Emma Karp Lundström, som gör den berömda äppeltavlan i Kivik, att göra en mindre äppeltavla.















Det är ett populärt initiativ. Det är många som är där för att se på tavlan, vars motiv är tre äppel(?)träd. Äpplen som blev över kan man ta för sig av. Tavlan visas fram till den 25 oktober.















Som jag brukar tänder jag ett ljus i ljusbäraren till minne av de som jag känt och inte är med oss längre.


Utanför kyrkan delar kommunen ut gratis potatis, 1 kg kravodlad från Flyingetrakten, och informerar om stadens grönområde. Kiviks Musteri säljer bl.a. äppelblomshonung, som jag inte kan motstå att köpa.


Mer om:
Emma Karp Lundström
Lunds domkyrka


Skåne: Dalby stenbrott

vid Knivsåsen öster om Dalby, är ett vattenfyllt före detta stenbrott. Numera en populär badsjö med möjlighet till höga hopp från klippor för den som vågar.

Dalby stenbrott
14 januari 2012: Jag kör från Dalby mot Knivsåsen. "P Naturreservat" står det på en skylt. Där kör jag in. Där är en stor parkering intill en förfallen byggnad. Det är en vacker dag, Knivsåsen är ett populärt utflyktsmål, det står många bilar på parkeringen. Går upp på en plattform som ger utsikt över det vattenfyllda stenbrottet. För något år sedan sjönk plötsligt vattenytan, badbryggan når inte fram till vattnet. Stenbrottet är på sommaren en populär badplats. Den som vågar kan från några ställen hoppa från de höga klipporna. Det vågar inte jag, jag skulle sjunka som en sten. Vid bryggan är det lite grundare, så där kan man doppa sig. Vid stigen ner varnas det för stup och ras.  ...

Läs mer och se bilderna från Dalby stenbrott.

lördag 13 oktober 2012

Skåne: Saxåns mynning

söder om Landskrona, med betade strandängar och rikt fågelliv. Beträdnasförbud råder en del av året. Området ses bäst från fågeltornet.

Fågeltorn
6 januari 2012: Axeltofta koloniområde, ligger strax efter Häljarp på vägen mot Landskrona. Kör in och följer vägen till dess slut där jag parkerar. Det fanns förr en gång under motorvägen till fågeltornet vid Saxåns mynning. Men den är borta, "Den försvann vid järnvägsbygget" säger en stavgående kvinna. Jag får köra in vid skjutbanan på andra sidan motorvägen istället. En smal grusväg tar mig till en vändplats där jag parkerar. Vägen bort till fågeltornet är okörbar, fylld  med tång och vatten som den är....

Läs mer och se bilder från Saxåns mynning.

fredag 12 oktober 2012

Skåne: Ekerödsrasten

rastplats vid E22an på Linderödsåsen, med restaurang och köttbutik, med kött från den egna gården. Motel, djurhage, och lekplats.

30 december 2011: Efter promenaden till och från Ekeröds gravfält är jag hungrig. Vägkrogen vid Ekerödsrasten drivs av Ekeröds gård, de serverar kött från gården. Dagens rätt idag är Wallenbergare med ärter och potatis. Jag avstår från det mesta av potatisen, och får en extra Wallenbergare istället. Fyller en liten tallrik från salladsbordet. Det är riktigt gott. ....

Läs mer och se bilderna från Ekerödsrasten.

Tranor

Var under några dagar i norra Tyskland och såg på tranor.


lördag 6 oktober 2012

Skåne: Fornminnen - Ekeröds gravfält

I skogen väster om E22 vid Ekerödsrasten ligger ett gravfält med sju domarringar. Gravfältet tros vara från yngre järnåldern (400-1000 e.Kr.).

Domarring
30 december 2011: Jag går av Skåneexpressen 1 vid Ekerödsrasten. Det pågår ett stort vägbygge, skogsvägen jag tänkt gå till gravfältet är helt blockerad. Får gå en omväg och korsa vägbygget, lyckas hitta det som var skogsvägen. Den är helt förstörd, förstärkt som den är för att klara tung trafik till vägbygget. Efter en kort sträcka står en krokig skylt "Gravröse" som pekar in i skogen. Går in cirka 20 meter. På ett krön mot en lövskog ligger ett gravröse. Röset, som är skyltat, är från bronsåldern. I mitten ska en kista finnas som är täckt med sten, runtom en ring med kantstenar. Går vidare på den bedrövligt fula "skogsvägen" till mitt egentliga mål, Ekeröds gravfält.....

Läs mer och se bilderna från Ekeröds gravfält.