söndag 30 januari 2011

Skåne: Tivoliparken i Kristianstad

trevlig park söder om järnvägsstationen i Kristianstad, med promenad utmed Helge å.


Flora i Tivoilparken
15/8 2010: Buss tll Kristianstad resecentrum. Går via Lilla Torg, med skulpturen 'Kören' vid Speakers corner, till Tivoliparken söder om järnvägsstationen. Måste passera ett järnvägsspår, ett industrispår. Antingen på vägen eller i en mörk och något skrämmande nerklottrad undergång. Väljer den skrämmande undergången. I parken finns en stor lekplats. Med tivoliscenen som bakgrund står den nakna Flora, det ser ut som om hon tvättar sig. Intill ligger Fornstugan, från forntidens 1880-tal och då museum, idag ett café. 'Stängt vid regn' står det, stängt är det, men det regnar inte. Mitt paraply är hopslaget. Borde stå 'Öppet vid lämpligt väder', lagom flummigt. Blir ingen fika. I centrum i parken står en majestätisk byggnad, Teaterhuset. Går förbi några ankdammar, och en fågelbur. Där står också trädjur och en skulptur av en Bönsyrsa. Här och där står minnesstenar efter parkens grundare och välgörare. Bakom teatern går en promenad utmed Helgeå. Där står 'Ungdom' staty i form av en naken kvinna. Min ungdom tillhör forntiden. Utan min förlorade ungdom sätter jag mig på trappan ner till vattnet. På andra sidan ån ute i sumpmarken byggs det något, över dit byggs en bro, som är stängd. Det är inte färdigt enligt en man, det ska bli ett Naturum som invigs i november 2010. Kanske därför det finns en rabatt som formar 'Naturum 2010' i parken. Framför rabatten står en kalv. I rosenträdgården är det mesta överblommat. I norra delen är en fin kryddträdgård, en del står i blom, och en toalett. Utan eftermiddagsfika går jag till bussen hem, utan att använda undergången. Den skrämmer.

Se alla bilder på min sida om Tivoliparken i Kristianstad

Fotboll - Spelprogram 2011

Korv o kaffe är ett måste i pausen
Hässleholms IF - det enda HIF - blev 2010 tvåa i Div 4, och gick genom kvalseger upp i Div 3. Spelprogrammet är fastlagt och HIF hamnade i Div 3 Sydvästra Götaland, med flera lag från Halland. Tyvärr för mig, inte många bortamatcher nere i söder som jag kan ta mig till. Jag har inte hunnit lägga upp de sista matchutflykterna för 2010 än , men jag har på min sida om Hässleholms IF - det enda HIF - lagt länkar till spelprogrammet för 2011:
Hässleholms IF - det enda HIF.

onsdag 26 januari 2011

Skåne: Klosterängshöjden i Lund.

Schaktmassedeponiområde i nordost intill E22. Omvandlas efterhand till friluftsområde. Denna snörika vinter även snödeponi. Från högsta punkterna har man utsikt över nejden.


Snödeponi på Klosterängshöjden
Snödeponin
29/12 2010: Staden töms på snö. Inte för att den smälter, utan för att den transporteras bort. Vart? Jag ser svaret, det byggs upp en ny kulle på Klosterängshöjden. Denna består av brungul snö. Lastbilar tippar snön, en schaktmaskin skyfflar ut den. Den hinner nog inte smälta till nästa vinter. Fler sådan här vintrar och vi får Sveriges sydligaste glaciär i Lund. Jag ser norrut över fälten, snön skiner vackert vit i solskenet. Harar har gjort en stig i snön. Kardvädden har vita hattar.
5/1 2011: Snökullen byggs efterhand på.
16/1 2011: Snön smälter. Deponin mörknar.
23/1 2011: Går upp på Klosterängshöjden för att se hur glaciären har det. Den verkar ha växt en aning sedan en vecka.

 
Hästar framför Ridfogden
Vinterbilder
30/12 2010: Det är fuktigt i luften. Fröställningar och trädens grenar är dekorerade med snö. Lund ligger avtecknad i en märklig gråskala. Märgelgraven ligger is- och snötäckt. Hästar passerar framför husen i Ridfogden. Hemma sitter en råka på taknocken och är trött på snön.
23/1 2011: Kardvädden står som snönåldynor, med en av tjurarna i bakgrunden.



Alla bilder finns på min sida om Klosterängshöjden i Lund.

söndag 23 januari 2011

Skåne: Moderna Museet Malmö

en filial till Moderna Museet i Stockholm, har inga fasta utställningar. 


Modern Museet Malmö
14/8 2010: Tåg till Malmö. Kan inte Malmö, hämtar en karta i turistbyrån i Börshuset mittemot stationen. Den verkar liten, en så stor stad och så liten turistbyrå? Går Östergatan österut. Studerar ornamenten på det f.d. stadsarkivet och f.d. riksbankshus. Huset kallas för "Pittahuset", eftersom utsmyckningen liknar en lång rad med ett manligt attribut. Beundrar sedan Sankt Gertrud, ett vackert gammalt kvarter med konferensanläggning, pub, kaffe o mat. Svänger söderut vid kanalen,  följer kanalen som sedan svänger västerut. Vid Gasverksgatan ligger Moderna Museet.

Tidigare ett gasverk, och sedan konsthallen Rooseum. På hörnfasaden görs reklam för utställningen "och Europa kommer att häpna". Huvudfasaden är ilsket brandgul (d.v.s orange). Reception, butik, och café går i samma färg. Betalar 50 :- i inträde........


Läs mer och se bilderna på sidan om  Moderna Museet Malmö.

torsdag 20 januari 2011

Felisia: Kattbilder

Har lagt till några bilder i kattgalleriet.

Felisia kopia
Rinnebäcksravinen - en katt stryker runt benen, ger den en klapp innan den försvinner in i vårgrönskan
På min stubbe - som är hög, spanar en katt över häcken
Räfsa löv - grannens katt hjälper mig att räfsa löv. Far upp i äppleträdet så höstlöven yr.
Felisia kopia - Jag har sett den några gånger hemmavid, den är nästan en kopia av Felisia. Idag känner den för att vara sällskaplig.
Grannens katt kommer nyfiken fram. "Vad ska du göra?" undrar hon. "Ska ta en skidrunda till Sankt Hans backar". "Trevlig tur" mjauar hon och skuttar glatt iväg i lössnön.
Kattspår - en katt har kommit över planket, hoppat ner i snödrivan och promenerat vidare.

Se dem och andra bilder i mitt kattgalleri

söndag 16 januari 2011

Skåne: Naturum Vattenriket

Naturum Vattenriket "en utställning full av upplevelser", om vad man kan se i Vattenriket vid Kristianstad.


Naturum Vattenriket
28/12 2010: För drygt en månad sedan invigdes Naturum Vattenriket i Kristianstad. Helge å ligger frusen under gångbron över till Naturum. Fåglar flockas vid en remsa öppet vatten. Byggnaden reser sig på pålar mitt i den idag frusna våtmarken. En intressant arkitektur som ska symbolisera ett rede i vassen. Går upp på den utksjutande takterrassen, med utsikt över stad och land. Får sällskap med ett gäng barn. Inne kan jag se ner över kafeterian. Utanför kafeterian står bord och stolar täckta med snö. Sitter därför inne och äter en baguette med västkuströra, varmrätter finns inte. Smörgåsar och sallader.


I utställningshallen finns olika stationer. En gång var det här vattensjukt och osunt, till och med en soptipp anlades på denna värdelösa plats. Idag en våtmark, vattenrike, och biosfärsområde. Synen förändras.....

Läs mer och se bilderna på min sida om Naturum Vattenriket.

söndag 9 januari 2011

Skåne: Harlösa utsikten

utsikt över Vombsänkan från en plattform vid Harlösa kyrka, 'Skånes vackraste utsikt'. 

Harlösa utsikten
13/8 2010: Tar in på vägen upp till Harlösa kyrka. Mittemot kyrkan är en parkeringsplats. På sluttningen mot Vombsänkan har man byggt en utsiktsplattform. Enligt ett anslag är det 'Skånes vackraste utsikt'. Det får var och en bedöma men vackert är det. Skyltar informerar om Vombsänkans geologiska historia. Sänkan bildades av att berggrunden sjönk. Isälvsavlagringar gör att marken är sandig. I sydost skymtar Vombsjön, i söder Romeleklint på Romeleåsen. Sänkan sträcker sig vidare västerut. Intill plattformen, mot öster, ligger Donationshuset. Förr ett sorts ålderdomshem för gamlingarna på Hjularöds gods, idag ett museum. På plattformen finns bord och bänkar. Slår mig ner med muffins och kaffe och studerar solnedgången. Kör hemåt mot den nedåtgående solens land. Vid Hammarlunda mölla smiter solen under horisonten.

Se bilder från utsikten på min sida om utsiktsplattformen i Harlösa

fredag 7 januari 2011

Skåne: Lund norrut - Vinterbilder och skidturer

Det går utmärkt att skida ut på fälten norr om Lund. Man behöver oftast spåra själv, men det gör det hela mer charm och frihet än att ge sig ut på välpreparerade spår.
  
Ladugårdsmarken
4/12 2010: Tidig vinter gör att den första skidturen kan göras redan den fjärde december. Jag behöver inte ta mig långt för att hitta ett vidsträckt skidområde. Jag går ut genom dörren, tar på mig skidorna, och stakar bort till fälten norr om Klosterängshöjdens backar..............
21/12 2010: Snön försvann den sjätte när jag åkte på tjänsteresa. nu har den och jag kommit tillbaka. Det är spårsnö, på morgonen syns spåren efter tidningsbudet. Snön ligger djup på mitt skidstadion. Har några dagars semester innan jul, passar på med en eftermiddagstur............
 25/12 2010: Stora delar av Skåne har varit lamslaget av snö och blåst den 23e, och är delvis än. Jag fick ställa in ärtsoppan i Helsingborg, för mycket strul med tågen. Idag ligger snön lockande på fälten i norr. Tar en skidtur.........
 27/12 2010: Julen är slut. Julpyntet får vänta ett tag till på att plockas ner i jullådan igen. Tar på mig skidorna. Grannens katt kommer nyfiken fram. "Vad ska du göra?" undrar hon. "Ska ta en skidrunda till Sankt Hans backar".........

Se bilder och läs mer på min sida Lund norrut - Skidturer

tisdag 4 januari 2011

Fjällen: Sarek - Njåtjosvagge

Under jul- och nyårsledigheten har jag skannat in alla mina bilder från Njåtjosvagge, en av nationalparken Sareks vackraste dalgångar.

Lulep Njåtjosjaure
Jag har vandrat genom Njåtjosvagge två gånger, 1982 och 1990. Jag har 1991 stått på den låga kullen Kåbrek och sett ut över dalgången. Från toppen av Vassjapakte, min enda riktiga topptur i Sarek (gjord 2003), har man en magnifik utsikt över dalgången. Jag vet, min stavning är inte den samiska som finns på dagens kartor, utan den på min äldre karta med svensk stavning.

Se alla bilder och läs dagboksbladen med beskriviningar på Sarek - Njåtjosvagge.

lördag 1 januari 2011

Skåne: Falsterbonäset - Knösen

rundvandring på nordliga spetsen av Falsterbonäset med beteshagar, strandängar, odlade fält, och skönt bad.


Knösen
 7/8 2010: "Skanör centrum", går av bussen. Fortsätter mot Skanörs hamn förbi Linnestången, sedan grusgång utmed strandäng till hamnen. Vid vägen till hamnen är ett fågelgångsställe. Köper i fiskrökeriet, vid vägen till hamnen, marinerad rökt citronpepparlax och kallrökt laxrulle med räkfyllning, för att ha som lunch. Flanerar i vattenbrynet norrut på den fina badstranden förbi badhytter. Där ett nakenbad börjar, går vi in mot land på grusgång över Flommens ängar och vattenytor. Hamnar vid Skanörs borg vid Skanörs kyrka, dvs kullen som återstår med en antydan till vallgrav. Borgen användes under medeltiden när näset var viktigt för fisket. Från borgkullen ser man ut över nejden. Ett sällskap kommer med håvar, det är humleexkursion. Det surrar i gräset och från sällskapet. Kommer att tänka på snapsvisan;
Vi äro små humlor vi - bzz, bzz.
Vi äro små humlor, som tar oss en geting
etc...


Efter borgen på grusvägar norrut förbi betesmarker.....

Läs mer och se bilderna på min sida om vandringen på Knösen