söndag 29 maj 2011

Skåne: Gullarps ödekyrkogård

väster om Eslöv. Kyrkan revs på 1880-talet när en ny kyrka byggdes i Trollenäs. På kyrkogården är flera av gravstenarna bevarade, några från medeltiden.
  
Gravstenar
13/3 2011: Strax öster om Trollenäs slott, utmed landsvägen till Eslöv, ligger Gullarp. Bakom bullervallen mot vägen ligger Gullarps ödekyrkogård i en träddunge. Ett högt kors markerar platsen där Gullarps medeltida kyrka låg. Den revs när Trollenäs kyrka byggdes på 1880-talet. Material togs från den rivna kyrkan. En tom informationsskylt informerar ingenting. Det finns ett antal gravstenar. En liten sten med litet kors. Små halvmånformade med knappt synliga symboler. Längs västra sidan ligger ett antal flata gravstenar med kors på. Flera är nog medeltida. På en förhöjning står en mer modern gravsten, med sirlig något otydlig inskription, som jag stavar mig igenom som: [.....]

Läs mer och se bilderna på sidan om Gullarps ödekyrkogård.

tisdag 24 maj 2011

Skåne: Klackabacken

vandringsstig väster om Vä. Förbi fornminnen och försvarsanläggningen Skepparslövs skansar. Skansarna byggdes 1678 under Skånska kriget. Vacker natur. 

Vid Skepparslövs skansar
25/10 2010: Det är gryningsljus när jag går på Skåneexpressen 1 vid Lund norra tpl. Går av vid Vä E22. Passerar genom villakvarter till idrottsplatsen och ett elljusspår. Här är en informationsskylt om Klackabacken. Det finns en strövstig utsatt på kartan som passerar förbi skansarna. Det är bara att följa strövstigen som är markerad med brandgula markeringar. Stigen passerar andra sevärdheter. Tar slingan moturs. Går in i en hage. Utmed landsvägen intill är en stor sten, Prickestenen. Ett flyttblock med stora urgröpningar. Urgröpningarn användes av jättar som matskålar. I hagen finns också en forngrav i form av en långdös, en rektangulär stensättning.....

Läs mer och se bilderna på min sida om vandringen på Klackabacken.

lördag 21 maj 2011

Biblioteket - Longitud

Longitud - den sanna berättelsen om geniet som löste sin tids största vetenskapliga problem, Dava Sobel. ISBN 91-7738-569-1.

Man kan diskutera om det var det största vetenskapliga problemet. Ett problem var det. Många var de fartyg som seglade fel eftersom man inte kunde bestämma longituden till havs. Efter det att flera örlogsfartyg krossades mot klipporna i sydvästra England 1707, tvåtusen omkom, utfästes 1714 20000 pund till den som kunda lösa problemet med att bestämma longituden. Boken följer kampen mellan astronomiska metoder och att använda tiden, men att göra en klocka som fungerade till havs var inte lätt. Temperatur, fuktighet, vågrörelser ställde till det. Man behövde en klocka som inte gick fel för att veta tiden vid en specifik meridian, med tidsskillnaden fick man longituden. En självlärd urmakare John Harrison ägnade hela livet åt problemet, och löste det. I boken får man följa vedermödorna och striderna mellan metoder. Han gjorde fyra klockor, H-1 till H-4, innan han var nöjd. H-3 tog tjugo år att utveckla. Till nollmeridian valdes till slut meridianen genom Greenwich, där uren finns att beskåda i National Maritime Museum.

Nollmeridianen i Greenwich
Bilden är från min resa till Wales 2008.

Mina lästa böcker samlar jag i Biblioteket.

torsdag 19 maj 2011

Skåne: Trollestigen

en 3.5 km lång vandringsslinga vid Trollenäs slott utmed Saxåns meandrande lopp, med varierande natur. Trolsk frodig lövskog, åker- och betesmarker. 


Trollestigens börjam
13/3 2011: Ställer bilen på parkeringen till Trollenäs slott. Går genom slottsparken, förbi Borgstugan, som står tillbommad i väntan på säsongen. Vid parkeringen efter bron över ån börjar Trollestigen, en 3.5 km lång strövstig utmed ån. Våren är i antågande, snödropparna i skogen visar sina vita hjässor. Den modige kan gå över ån på en trädstam. Jag följer kanten mellan ådalgången och åkermarken. Nedanför slänten är det otillgängligt. Kommer fram till den lilla byn Gullarp. Här gör jag en avstickare bort mot landsvägen. Där ska finnas en ödekyrkogård. Efter att undersökt ödekyrkogården, det blir en egen beskrivning av det besöket, återvänder jag på bygatan till Trollestigen.......


Läs mer och se alla bilder på sidan om Trollestigen.

söndag 15 maj 2011

Modejournalen

Mina promenadskor
  
Lunch under promenad på Falsterbonäset
 Våren och sommaren är snart här, det är dags att snöra på sig promenadskorna. Jag köpta mina nuvarande i september 2003. Kommer ihåg detta eftersom de köptes för ett presentkort jag fick på 50-årsdagen. De håller än denna dag i maj 2011. Kraftig sula och med våtskydd någon centimeter upp innan tyget tar över.

Märket är Garmont men modellen har jag glömt, den har troligen utgått ur sortimentet sedan länge. Köpte dem på Friluftsmagasinet i Lund. Numera är det Naturkompaniet. En sjukgymnast tyckte de var för breda, men mina fötter trivs med dem. Kostnad, då 800 kronor men var nedsatt till hälften, dvs 400 kronor. Antar man sålde ut dem. Med tanke på att de hållit så länge så var det ett bra pris.

Se alla modeinläggen på min Modejournal

fredag 13 maj 2011

Skåne: Söderåsen - Klöva hallar

en sprickdalgång på norra sidan av Söderåsen. Inte så känd som Skäralid men väl så spännande och vacker. En höstvandring.

Klöva hallar
 17/10 2010: Hämtar G och Z på stationen i Teckomatorp. En katt följer våra förehavanden. Kör över Söderåsen via Stenestad till Klöva hallar. En gång en populär nöjesplats, som brann ner på 70-talet. Terrassen har renoverats, en stuga och dansbana har byggts av en bygdeförening. Här finns en parkering. Följer Skåneleden upp genom dalgången. Går ut på en platå med utsikt in i dalgången. Höstfärger börjar pryda träden. Fortsätter längs leden, ger plats åt häst med ryttare. Går genom vacker bokskog på böljande kullar. Passerar genom en björkdunge. På flera ställen har man vidsträckt utsikt över sprickdalen, i norr mot slätten. Dalsidorna glöder i höstsolen.....

Läs mer och se bilderna på min sida om Klöva hallar



lördag 7 maj 2011

Skåne: Hyby backar

vid Hyby söder om Staffanstorp erbjuder höga och mjuka kullar, med vidsträckta utsikter över slättlandskapet i sydvästra Skåne.

Norrut från Hyby backar
 6/3 2011: Hoppsan! Infarten till parkeringen är blockerad! Får precis plats att ställa bilen på infarten som är kvar. Frågar en man som kommer gående "Folk körde in och använde parkeringen som soptipp. Markägaren tröttnade på det." Det kan man förstå. På vinkelgenomgången in till backarna varnas fortfarande för salmonella. Ett par trosor hänger på en stolpe. På en skylt står "Varning, aggressiv tjur". Vad kan ha hänt? Går markvägen över betesmarken fram till banvallen efter den nerlagda järnvägen Lund - Trelleborg. Följer banvallen. Går upp på ett krön väster om den. Långt bort i norr syns Lund och Dalby vid horisonten, i öster Romeleåsen. Går vidare på banvallen. Vid en rostig grind går jag in i skogen vid sidan om banvallen. Följer en bäck, isen smälter det porlar glatt. I en skogsdunge ett fruset kärr. Försöker gå upp på en höjd men hindras av tät buskage.....

Läs mer och se bilderna på sidan om Hyby backar

tisdag 3 maj 2011

Skåne: Järavallen

ett strövområde och naturreservat mellan Barsebäckshamn och Landskrona. Här finns strandängar, tallskog, dammar, lövskog, motionsslingor.

Höst på Järavallen
10/10 2010: Är på väg mot Söderåsen. Blir tät dimma, ser knappt vägen. Ändrar planen och svänger västerut till Järavallen. Tät dimma här också. Tallstammarna står stumma och gömmer sig i dimman. Hösten har kommit, trädens blad färglägger den grå vyn. Går gångbron över E6an som delar området. Fortsätter längs östra sidan av Fågelsjön, kan svagt se konturerna av sjön. Följer en elledning för att hitta till Badsjön. Möter vandrare med hundar. Fullt med hundar med ägare, det är någon sorts tävling som pågår. Stannar för att äta lunch, blir ombedd att flytta, man har lagt ett jaktbyte i närheten. Hundarna blir störda i "jakten". I norra änden av Badsjön förbereds för fler sjöar i det före detta sandtaget. Årervänder längs Badsjöns i dimman diffusa konturer.....

Läs mer om och se bilderna från Järvallen.

söndag 1 maj 2011

Skåne: Vombs ängar

utmed Klingavälsån, mellan Krankesjön och Vombsjön. Ängarna står tidvis under vatten och är ett eldorado för fåglar och fågelintresserade. 

Klingavälsån
27/2 2011: I Harlösa tar jag söderut, kör förbi Silvåkra, över en färist. Detta är mulens marker. Boskapen strövar fritt. Efter en stund står en vägvisare "Vomb", en smal grusväg österut. Efter en färist och bro över Klingavälsån är två fågeltorn och parkering. Vägen fortsätter mellan ängarna vidare till Vomb. På de översvämmade ängarna ligger isen. Det är kallt och blåser friskt. Detta är fåglarnas land, det är beträdansförbud året runt. Våtängarna har restuarerats och norrut har man återskapat Klingavälsåns meandrande lopp, efter den tiden när allt dikades och rätades. Ser inget fågelliv. Går upp på Öbacken väster om ån. På ett träd är en fågelholk. En skylt säger att här ett fornminne, syns inget ovan jord. Fortsätter norrut, förbi dungen vid Prästaskogen. En stor fågel, rovfågel, dyker upp över ängen. Den landar därute. En örn? .....

Läs mer och se bilder på min sida om Vombs ängar.