söndag 30 oktober 2011

Mior: Trädgården

Nu är hösten nästan över och vintern väntar runt hörnet. Klockan har flyttats tillbaka och rullgardinen drogs ner på kvällen. Höstastern som blommade så rikligt har vissnat.Längtar redan till våren. Dags att gå i ide.

Höstaster i full blom
 Se fler bilder från min trädgård.

fredag 28 oktober 2011

Skåne: Sularpskärret

naturreservat utmed cykelvägen mellan Lund och Södra Sandby, med en rik flora. På våren blommar majviva och smörboll. Sköts med bete och slåtter.

Smörbollar, Sularpskärret
7 maj 2011: En vacker vårdag, en dag för en cykeltur. Turen går till Sularpskärrets naturreservat, som delas av cykelspåret mellan Lund och Södra Sandby. Ställer cykeln vid bron över Sularpsbäcken. En gångrist leder in till södra delen, som innehåller ett rikkärr med en fin flora. På kanten växer gula blommor som jag glömt vad det är. Kärret är känsligt för tramp, men det är rätt torrt idag, så jag går försiktigt runt. En barnfamilj kommer och sätter sig i gräset för en fika. Kabblekan står i blom, liksom humleblomster. Ett för mig okänt vackert gräs på tuvor. Majvivan blommar. Oh! Min favoritblomma Smörbollen står gul och stolt. Det är ett litet men fint naturreservat, denna delen sköts med slåtter av naturskyddsföreningen.....


Läs mer och se bilderna från Sularpskärret

lördag 22 oktober 2011

Skåne: Vismarlövs väv & bagarstuga

gårdsbageri i Vismarlöv, mellan Klågerup och Genarp, med stenugnsbakat bröd, spettkakor, väveri och café.

Vismarlövs väv & bagarstuga
16 oktober 2011: Vid vägen mellan Klågerup och Genarp ligger byn Vismarlöv. I avtaget mot Eksholm står en vägvisare med Gårdsbageri och vävstuga. Efter några hundra meter är en gård med parkering. Parkeringen är nästan full med bilar och motorcyklar. Därinne är det fullsatt. "Vill du stänga dörren efter dig". Javisst, jag som trodde jag hade någon efter mig. Kakbuffé för 65 kronor eller kaffe/te och en kaka för 30? Buffé blir för mycket för mig, väljer te och en kaka, rulltårta. Det är rejäla bitar. Betalar i butiken. Motorcykelgänget väller ner från ovanvåningen, måste bli tomt däruppe. Går upp för trappen, som kantas av kopparkittlar....

Läs mer och se bilder från Vismarlövs väv & bagarstuga.

tisdag 18 oktober 2011

Skåne: Grevie backar

naturreservat på Bjärehalvön med betade rullstensåsar, enefälader, hagmarker, mindre skogspartier. På våren backsippor i dess västra del.

Grevie backar
30 april 2011: Går av bussen vid Grevie kyrka. Den har sitt ursrpung i 1100-talet men blev helt omgjord på 1800-talet. Kyrkan är öppen! Altarfreskmålningarna är så sena som från 1937 av Pär Siegård och föreställer Jesu bergspredikan. Från kyrkan går jag cyklevägen utmed landsvägen in till Grevie. På vägen hälsar jag på några hästar i en hage. I en annan hage går får och lammungar. Bortom dem skymtar naturreservatet Grevie backar eller som det också kallas Grevie åsar.  Det som utmärker området är de betade rullstensåsarna....


Läs mer och se bilder från Grevie backar.

onsdag 12 oktober 2011

Skåne: Lördagslunch på Wallåkra stenkärlsfabrik

vid Rååns dalgång i Vallåkra med anor från 1864. Bruksgods produceras på traditionellt sätt med rundugn. Butik.

Krogen på Wallåkra stenkärlsfabrik
30 juli 2011: Lördagslunch på Wallåkra stenkärlsfabrik.
Kör till Wallåkra stenkärlsfabrik i Vallåkra. Passar på att på vägen dit köpa tomater i Tomatens hus strax utanför.  Det är lunchdags och lördagslunchen ska intas på krogen vid stenkärlsfabriken.

Sallad Serranoskinka, mozarella, melon, quinoa, och basilikacreme för 89 kronor.
Kan inte motstå efterrätten:
Mjölkchokladmousse med mango, passionsfrukt, och pistagecrunch för 75 kronor.
Varför är efterrätter relativt dyra?

Sitter ut på verandan......

Läs mer och se bilder från Wallåkra stenkärlsfabrik.

fredag 7 oktober 2011

Skåne: Hammarmölledamm

uppdämning av Hovdalaån söder om Finjasjön. Omges av vackra lövskogar, i söder alsumpskog. Från dämmet leds vattnet i en kulvert till ett kraftverk, men en del får leka fritt i fåran.

Hammarmölledamm
24 april 2011: Svänger in mot Hovdala slott söder om Finjasjön vid Hässleholm. Jag är först på parkeringen. Hovdala slott med omgviningar har blivit ett uppskattat utflyktsmål. Äldsta delen är från 1511, tornet bär spår från de många krigen på 1600-talet. Restaurang Mikkelsen och Fröknarnas Café väntar på den som är hungrig eller fikasugen. Men det är inte därför jag stannar till idag. Man har gjort i ordning några vandringsslingor, varav en är utmed den vackra Hammarmölledamm. Går vägen förbi en del äldre hus, bl.a. Wendels stuga, sedan fram till ett litet kraftverk från 1916 i Hovdalaån. Här låg förr en skvaltkvarn, Mjölmöllan. Från Hammarmölledamm uppström leds en del av vattnet i en betongtub till kraftstationen. En skylt berättar att man här kan finna fladdermöss (fridlysta)......


Läs mer och se bilder från Hammarmölledamm.

söndag 2 oktober 2011

Skåne: Lund - stadsparkscaféet

Restaurangdelen
22 juli 2011: Stadsparkscaféet. Testar restaurangdelen av Stadsparkscaféet i Stadsparken i Lund. Väder för att sitta ute. Väljer Wallenbergare för 195 kronor, mycket god men inte blir man riktigt mätt. Vinet, som jag glömt namnet på, smakar bra till. Måste ta en efterrätt också för att känna mättnadskänslan, väljer Crème Brûlée, toppad med jordgubbbar. Den är jag nöjd med.

Läs mer och se fler bilder från stadsparken i Lund

lördag 1 oktober 2011

Morotsprovning

Naturskyddsföreningen hade idag morotsprovning på Mårtenstorget i Lund. En del av den miljövänliga veckan, som egentligen har fisken som fokus. Vilka fiskar kan man med gott samvete äta? Skrubba går bra, det har jag precis köpt i Lomma fiskbil. Jag frågade förstås inte var den är fiskad. Men nu gällde det morotsprovning. 6 olika sorter, ekologisk odlade och icke-ekologiskt odlade. Blindtest. Jag var först ut att prova. Några tyckte jag var smaklösa, några smakrika. Morötter kan smaka olika. Skrev numret för moroten på en lapp och la i röstlådan. Resultatet skulle redovisas klockan ett men då har jag sedan länga lämnat staden. Resultatet finns på deras hemsida: Lunds naturskyddsförening. Flest var vi, dvs även jag, var de som föredrog en av de ekolgiska.