torsdag 14 april 2011

Skåne: Fornminnen - Västra Strö monumentet

det vikingatida Västra Strö monumentet, även kallat Thulestenarna eller Tullehögen, består av fem resta stenar och två runstenar på en åkerholme vid Västra Strö kyrka väster om Eslöv.
 
Västra Strö monumentet
  12/2 2011: Kör vägen från Trollenäs slott mot Västra Strö. Kan se monumentets stenar sticka upp på fältet väster om kyrkan. Ställer bilen vid kyrkan. Går västerut på grusvägen. Där på en åkerholme ligger Västra Strö monumentet. Fem resta stenar och två runstenar. Det är vinter och marken är frusen. Runt holmen är det ännu inte plöjt. Vid kringlan som markerar platsen är en lite trappa upp till stigen över stubbåkern dit. Ett mäktigt vikingatida monument som troligen står på sin ursprungliga plats. Sägnen berättar att en ung flicka från Trollenäs slott, som skymtar i söder, rövades bort av troll som bodde i högen. Hon återfanns aldrig. Trollen är nog inte intresserade av mig, så jag vågar mig ut.
Monumentet är skyltat. På skylten är två kartor. En är ett träsnitt från 1628 där stenarna, som ses från söder, är numrerade 1 till 7. Den andra moderna skissen tycker jag det är något fel med? Ah, vägen och skylten är inritade på fel sida........

Läs mer och se bilderna från Västra Strö monumentet

Inga kommentarer: